Доступність посилання

ТОП новини

Хара готує розпродаж профспілкових санаторіїв – Семенюк-Самсоненко


Київ – Профспілкове майно може перейти у власність олігархів, заявила колишній керівник Фонду державного майна Валентина Семенюк-Самсоненко. За її словами, у Федерації профспілок України (ФПУ) готується чи не повний розпродаж санаторно-курортних установ. Утім, у ФПУ кажуть, що йдеться лише про підвищення ефективності господарської діяльності санаторіїв.

Весь комплекс санаторно-курортних установ, що належать Федерації профспілок України розподілено на дві групи. Першу готують до продажу, іншу під приводом залучення інвестицій віддадуть у довгострокову оренду, або у часткову власність приватним структурам, заявила колишній керівник Фонду державного майна Валентина Семенюк-Самсоненко.

«Те, що відбувається із профспілковим майном – приймаються рішення про його розбазарювання, – говорить про те, що потрібно було дорватися до влади, закріпити свої майнові права, щоб потім його почати розпродавати. Це те, що зараз після переобрання пана (Василя) Хари він почав робити. Такими діями пан Хара дискредитує, в першу чергу, і владу, і Партію регіонів», – наголошує вона.

Профспілкові санаторії збиткові – Хара

Більшість профспілкових санаторіїв нині простоюють майже порожніми, незважаючи на те, що курортний сезон уже розпочався, а персонал закладів не отримує заробітної плати, запевнила Валентина Семенюк-Самсоненко. За її словами, таку ситуацію штучно створено керівництвом ФПУ саме з метою доведення санаторіїв до банкрутства і подальшого продажу. Утім, голова Федерації профспілок України, депутат від Партії регіонів Василь Хара заявив Радіо Свобода, що йдеться лише про впорядкування діяльності профспілкових санаторіїв.

«Мені не потрібно нікого призводити до банкрутства. У нас 39 закладів, що протягом 5 років працюють у мінус, тобто вони вже є банкрутами. Ми витрачаємо на утримання цих об’єктів від 9 до 13 мільйонів гривень щороку. Ми ухвалили певні рішення щодо ліквідації власності, але вона така, що нікого не цікавить – ми нічого не продали, бо ці об’єкти нікому не потрібні», – зауважив Хара.

Також Василь Хара підтвердив, що Федерація профспілок має програму залучення інвестицій для відновлення та осучаснення частини санаторно- курортних закладів.

За безцінь можуть продати найкращі санаторії – Михайленко

Колишній член президії ФПУ, президент Профспілки працівників спільних підприємств Анатолій Михайленко вважає, що рішення щодо ліквідації майна Федерації, а також щодо програми інвестування ухвалювалися із порушенням встановленої процедури. Крім того, під виглядом залучення інвестицій відбудеться фактична зміна власника, каже він.

«За безцінь вони знайдуть кому продати і продадуть за 1,5 мільйона гривень. Виставляються для інвестування санаторії, що працюють рентабельно: санаторій імені Горького, санаторій «Лермонтовський» в Одесі на березі моря. Що там буде побудовано інвестором? Готель! Хто там буде будувати медичні корпуси? Власність перейде до інвестора – 80 відсотків, а 20 відсотків залишаться у профспілкових оздоровниць і на цьому все інвестування закінчиться», – зауважив Михайленко.

Тим часом Генеральна прокуратура України внесла розпорядження голові Федерації профспілок України Василю Харі з вимогою не допустити незаконного відчуження майна профспілок, зокрема, санаторно-курортних установ.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG